Novosti

II.izmjene i dopuna PPU Općine Vrhovine

Općina Vrhovine obavještava sve zainteresirane stranke da će ponovljena javna rasprava za II.izmjene i dopune PPU Općine Vrhovine
bit u vremenskom periodu od 10.ožujka-18.ožujka 2014 godine.

Javna rasprava i javni uvid za izradu urbanističkog plana uređenje -UPU 3 "Bijeli vrh"  započinje 24.veljače 2014 godine i traje do 24.ožujka 2014 godine.

Javno izlaganje za oba dokumenta prostorno planske dokumentacije obaviti će se 14.ožujka u  11.00 h odnosno u 12.oo h.
 

Pilot projekt MUP-a

Prezentacija Pilot projekta novog ustroja i organizacije rada u policijskim postajama Otočac, Donji Lapac, Korenica, Senj, Karlobag i Novalja

Projekt MUP-a
Ravnateljstvo policije Ministarstva unutarnjih poslova zajedno sa nadležnim policijskim upravama nastavlja provedbu Pilot projekta novog ustroja i organizacije rada u policijskim postajama III. kategorije.Ovaj projekt započet je u ožujku prošle godine u četiri policijske postaje III. kategorije (Čazma, Novi Marof, Sveti Ivan Zelina i Zabok), gdje je provođen u razdoblju od tri mjeseca. Nakon uspješne provedbe, intencija Ravnateljstva policije je da se provede i u ostalim policijskim postajama III. kategorije u narednih šest mjeseci, stoga će se od 1. veljače 2014. godine navedeni projekt provoditi i u policijskim postajama Otočac, Donji Lapac, Korenica, Senj, Karlobag i Novalja.
U prostorijama Policijske uprave ličko-senjske danas je u 11 sati održana konferencija za medije, na kojoj su nazočili župan Ličko-senjske županije Milan Kolić, načelnici općina i gradonačelnici s područja Ličko-senjske županije, voditelj Službe policije Stjepan Sabljić, voditelj OKCP-a Tomica Starčević, načelnici policijskih postaja, pročelnik Područnog ureda za zaštitu i spašavanje Joso Živković, te predstavnici medija.

Projekt MUP-a
Prisutnima je Projekt predstavila glasnogovornica Policijske uprave ličko-senjske Maja Brozičević, koja je naglasila da se opravdano vjeruje da će potpunom implementacijom ovog programa na području ove PU doći do jačanja profesionalnih i operativnih kapaciteta, a potpuna implementacija ovog projekta u praksi bi rezultirala daljnjim uspješnim predstavljanjem policije kao javnog servisa koji u suradnji sa građanima i institucijama unutar lokalne zajednice, koje doživljava kao partnere uspješno detektira probleme, te zajednički rješava te iste probleme.
Voditelj Službe policije Stjepan Sabljić, predstavnik policijske uprave koji je zadužen za koordinaciju i praćenje provedbe Pilot-projekta u Policijskoj upravi ličko-senjskoj, detaljnije je prisutne upoznao sa Pilot-projektom.

Svrha provođenja projekta?
Sa postojećim brojem zaposlenika u policijskoj postaji, po novom ustroju i organizaciji rada provjeriti funkcioniranje policijske postaje u izravnom obavljanju policijskih i drugih poslova.

Ciljevi koji se žele postići pilot projektima?
- ustroj i organizaciju policijskih postaja potrebno je organizirat na način da će odgovarati sigurnosnoj problematici i stanju na terenu i time odustati od dosadašnjeg preslikavanja modela i ustroja policijskih postaja „od vrha prema nižim razinama“,
- promijeniti negativan omjer rukovoditelja u odnosu na izvršitelje policijskih poslova u policijskim postajama,
- povećati operativnu pokrivenost područja policijske postaje,
- omogućiti veću fleksibilnost u organizaciji policijskih poslova prema zahtjevima konkretne sredine,
- smanjiti administrativno opterećenje, a povećati operativno angažiranje policijskih službenika,
- rad policijskih postaja učiniti efikasnijima i isplativijima uz smanjenje troškova koji nastaju funkcioniranjem policijske postaje.

Razlozi zbog kojih se prilazi provedbi pilot projekta?
- velik broj rukovoditelja u odnosu na broj neposrednih izvršitelja policijskih poslova na terenu,
- prevelik broj radnih aktivnosti obavlja se unutar prostorija policijskih postaja,
- neravnomjeran raspored službenik kroz smjene (uglavnom rad u jutro),
- velik broj administrativnih poslova u odnosu na operativne koji se trebaju provoditi na terenu,
- uglavnom se radi po nalozima, a premalo je samoinicijative.

Što se očekuje od provedbe pilot projekta?
- policijske postaje ustrojiti prema potrebama konkretnih područja,
- rukovoditelji lideri, a ne administratori,
- veća vidljivost i prisutnost policije na terenu,
- fleksibilnost u organizaciji obavljanja policijskih poslova,
- smanjenje administrativnog opterećenja, a povećanje operativnog angažiranja policijskih službenika na terenu,
- puna iskoristivost radnog vremena,
- efikasnost i isplativost u obavljanju poslova.

Novine u organizaciji rada policijske postaje za provođenje projekta?
- organizacija službe u smjenskom sustavu rada na način da teren bude stalno pokriven non-stop (24 sata na dan),
- policijska postaja je otvorena za rad s strankama samo u jutarnjoj smjeni (07,00-15,00 sati),
- na terenu se stalno nalazi najmanje jedna auto ophodnja i nekoliko policijskih službenika u drugačijim ulogama
- jedan rukovoditelj i njegov zamjenik
- rukovodeća radna mjesta čiji su se poslovi pretežito obavljali u zgradi policijske postaje proformulirani su u radna mjesta za obavljanje policijskih poslova na terenu
- radna mjesta „tzv. specijaliziranih policijskih službenika“ preformulirana su u radna mjesta „tzv. općih policijskih službenika“
- smanjen je broj „tzv. administrativnih radnih mjesta“

Na koji će način građani moći kontaktirati s policijskom postajom u vrijeme kada bude zatvorena za rad sa strankama?
Građani putem fiksnog ili mobilnog telefona poziva dosadašnje brojeve telefona od policijske postaje koji poziv se automatski preusmjerava na Operativno komunikacijski centar policije u Policijskoj upravi čiji operater daje potrebne informacije, a po potrebi za postupanjem odmah direktno poziv preusmjerava na voditelja operativne grupe koji je na terenu i odmah pristupa organizaciji i provedbi zadaće koja je potrebna. Na isti način građanin može pozivati i Centar 112, čiji poziv se također preusmjerava na OKCP u PU.

Što ostaje isto za građane?
- policijska postaja je otvorena za rad sa strankama u jutarnjoj smjeni
- upravni poslovi se obavljaju kao i do sada
- policijska usluga na terenu (po pozivu građana) pruža se brže i efikasnije
- hitne i neodgodive policijske usluge građanin dobiva u bilo koje vrijeme preko voditelja grupe za operativne poslove u policijskoj postaji (njihovo radno vrijeme je non-stop)

Nakon prezentacije župan Ličko-senjske županije Milan Kolić pohvalio je navedeni projekt, no naglasivši da će evaluacija koja će se provesti po završetku istog, pokazati koliko će građani biti zadovoljni istim, a njihovo zadovoljstvo je na prvom mjestu.
Prisutnima se potom obratio pročelnik Područnog ureda za zaštitu i spašavanje Joso Živković, izjavivši da je dosadašnja suradnja Područnog ureda i Policijske uprave ličko-senjske bila harmonija suradnje, te da će ista nastaviti tim tijekom i tijekom provođenja  Pilot-projekta.

Objavljeno: 30. siječnja 2014. godine

 

SRC Bijeli Vrh

Potpisan ugovor za izradu projektne dokumentacije za SRC Bijeli Vrh

22.01.2014. godine Općinski načelnik Milorad Delić i direktor tvrtke Geoprojekt d.d. Opatija Valter Perčić potpisali su Ugovor o izradi Idejnog, glavnog i izvedbenog projekta „SRC Bijeli Vrh“ kojim se Geoprojket d.d. obvezao do 30.10.2014. godine izraditi kompletnu projektnu dokumentaciju i to: za ZIP 2, ZIP 1 i 3, SKI, Prateći SKI, Hostel Gornje Vrhovine, Hostel Rudopolje, Hostel Gornji Babin Potok i Biciklističke staze.

Potpisom ovog Ugovora otpočinje intenzivna aktivnost ostvarivanja gospodarskog dijela Strategije razvoja Općine Vrhovine kao važnog svekolikog gospodarskog i demografskog čimbenika razvitka.
Početak ostvarivanja izvedbe, projektom predviđenih objekata i sadržaja, očekuje se već koncem ove godine. Ovim projektima Općina Vrhovine želi postati, na svojevrstan način,  „Vrata Plitvica“ te važno odredište turističke ponude kojim se nadopunjuje i obogaćuje postojeća turistička ponuda Nacionalnog parka Plitvička Jezera van njegove djelatnosti.

SRC Bijeli Vrh   SRC Bijeli Vrh SRC Bijeli Vrh


 

MIR I DOBRO

Tradicionalno, već 20. godinu zaredom Policijska uprava ličko-senjska u razdoblju od 16. prosinca 2013. godine do 8. siječnja 2013. godine provodi operativno-preventivnu akciju «MIR I DOBRO», u sklopu koje će provesti niz preventivnih mjera i radnji u cilju sprječavanja zlouporabe pirotehničkih sredstava, eksplozivnih naprava i vatrenog oružja, te posebno improviziranih sredstava kućne izrade. 

Sukladno tradicionalnim vjerskim i obiteljskim običajima, kao i svih prijašnjih božićnih i novogodišnjih blagdana i ove godine očekuje se da će veći broj građana nazočiti upriličenim svetim misama i okupljati se na organiziranim slavljima u ugostiteljskim objektima i gradskim trgovima. Na temelju dosadašnjeg iskustva, prosuđuje se da bi blagdansko raspoloženje mogla narušiti zlouporaba oružja, eksplozivnih i pirotehničkih sredstava, što može rezultirati nehotičnim lakšim i težim ranjavanjem građana, prostreljivanjem i oštećenjem imovine, odnosno nastati materijalna šteta na privatnoj i državnoj imovini. Kako bi takve posljedice izostale policijski službenici ove Policijske uprave kontaktirali su predstavnike civilne vlasti na razini županije, gradova i općina, ravnatelje obrazovnih ustanova s ciljem da se građani upozore na opasnosti od zlouporabe oružja, eksplozivnih i pirotehničkih sredstava, kao i raznih improviziranih sredstava kućne izrade.

Nažalost poznato je kako neoprezno i nestručno rukovanje pirotehničkim sredstvima može izazvati teške ozljede posebice šaka, prstiju, lica i očiju, a o neželjenim posljedicama korištenja eksplozivnih naprava i vatrenog oružja nije potrebno niti govoriti. Isto tako ova sredstva mogu izazvati požare (na balkonima, podrumima…), a njihova uporaba na mjestima gdje se okuplja veći broj građana (škole i školska dvorišta, dječja igrališta, vjerski objekti, autobusne postaje i sl.) je naročito opasna.

 Pozivamo građane na suradnju i primjereno ponašanje u ozračju mira i dostojanstva, te im savjetujemo:

 -         Kako biste izbjegli neželjene posljedice, ne poklanjajte djeci, a ni drugima nešto od čega bi mogli stradati.

-          Uvijek budite uzor svom djetetu, jer djeca petarde ne doživljavaju opasnima ako ih i vi koristite!

-          Petarde nisu igračke. Najčešće su uzrokom ozljeda šaka i prstiju, lica i očiju. Riječ je o dubokim ozljedama u kombinaciji s opeklinama koje teško oštećuju
           funkcionalne dijelove šake, živce i tetive zbog čega poučite djecu o mogućim posljedicama nepravilnog i nestručnog rukovanja pirotehničkim sredstvima.  

-          Budite odgovorni i ne podcjenjujte dječju zainteresiranost za oružje, a ako ga posjedujete, čuvajte ga na, za djecu, nedostupnim i zaključanim mjestima!

-          Djeco, ne dirajte nepoznate predmete, ne rastavljajte ih, ne pomičite ih! Zapazite li ih, odmah pozovite roditelje ili policiju!

-          Nikada ne izrađujte pirotehnička sredstva prema „recepturi“ s interneta!

-          Najbolja preventiva je nekorištenje pirotehnike i drugih eksplozivnih i ubojitih sredstava, jer blagdani se mogu proslaviti i drukčije – ljepše, ugodnije i, prije svega, svečanije.

 UPAMTITE: Najbolja prevencija od neželjenih posljedica je nekorištenje pirotehnike i drugih eksplozivnih i ubojitih sredstava, a samim time će i proslava blagdana biti ljepša, ugodnija i svečanija.

 

3.redovna sjednica Općinskog Vijeća Općine Vrhovine

Na temelju članka 30. Statuta Općine Vrhovine („Županijski glasnik“ Ličko-senjske županije broj 13/09., 17/09., 14/12., 7/13., 10/13-pročišćeni tekst i  19/13.) i članka 88. Poslovnika Općinskog vijeća Općine Vrhovine («Županijski glasnik» Ličko-senjske županije 10/13.-pročišćeni tekst) sazivam 3. redovnu sjednicu Općinskog vijeća Općine Vrhovine za dan 12.12.2013. godine 11,00  sati u vijećnici Općinskog vijeća Općine Vrhovine, Senjska 48 - za  koju predlažem slijedeći


Dnevni red

Aktualni sat
1.Usvajanje Zapisnika sa 2. sjednice Općinskog vijeća
2.Prijedlog i donošenje Zaključka o Izvješću o provedenim izborim za članove vijeća mjesnih odbora u Općini Vrhovine
3.Prijedlog i donošenje Izmjena i dopuna Programa  komunalne djelatnosti  i izgradnje  objekata i uređaja komunalne infrastrukture za 2013.  godinu
4.Prijedlog i donošenje Izmjena i dopuna Programa javnih potreba u  socijalnoj skrbi u Općini Vrhovine  za  2013. godinu
5.Prijedlog i donošenje Izmjena i dopuna Programa javnih potreba u  kulturi i sportu u Općini Vrhovine  za 2013.  godinu
6.Prijedlog i donošenje II. izmjena i dopuna Plana proračuna Općine Vrhovine za 2013. godinu
7.Prijedlog i donošenje Odluke o drugoj  izmjeni i dopuni odluke o izvršenju proračuna općine Vrhovine u 2013. godini
8.Prijedlog i donošenje Odluke o nerazvrstanim cestama u Općini Vrhovine 
9.Informacija o Izvješću o obavljenoj reviziji učinkovitosti održavanja nerazvrstanih cesta
u JLS Ličko-senjske županije – koje se odnosi na Općinu Vrhovine
10.Prijedlog i donošenje Programa radova redovnog i izvanrednog održavanja nerazvrstanih cesta u Općini Vrhovine u 2014. godinu
11.Prijedlog i donošenje Odluke o sufinanciranju prijevoza  putnika na relaciji Otočac –MO Turjanski u 2014. godini
12.Prijedlog i donošenje Odluke o sufinanciranju prijevoza učenika srednje škole za školsku godinu 2013./2014. godinu
13.Prijedlog i donošenje Odluke o visini jednokratne pomoći i podmirenju troškova stanovanja u 2014. godini
14.Prijedlog i donošenje Plana radnih mjesta za razdoblje 2014. – 2016. godina
15.Prijedlog i donošenje Programa komunalne djelatnosti  i izgradnje  objekata i uređaja komunalne infrastrukture za 2014.  godinu u Općini Vrhovine
16.Donošenje Odluke o osnivanju trgovačkog društva Vreline s ograničenom odgovornošću
17.Prijedlog i donošenje Programa javnih potreba u socijalnoj skrbi u Općini Vrhovine za 2014. godinu
18.Prijedlog i donošenje Programa  javnih potreba u  kulturi i sportu u Općini Vrhovine  za 2014.  godinu
19.Rasprava i donošenje Plana proračuna za 2014. godinu Općine Vrhovine
20.Rasprava i donošenje Odluke o izvršenju proračuna za 2014. godinu
21.Prijedlog i donošenje Projekcije plana proračuna za 2015. i 2016. godinu
22.Donošenje Prijedloga člana Povjerenstava za dodjelu zakupa na poljoprivrednom zemljištu u vlasništvu Republike Hrvatske
23.Rasprava i donošenje Odluke o komunalnom doprinosu
24.Prijedlog i donošenje Izmjena i dopuna Plana nabave za 2013. godinu
25.Prijedlog i donošenje Zaključka  o prijedlogu razrješenju i imenovanju osoba za utvrđivanje nastupa smrti, vremena i uzorka smrti osoba umrlih 

Dostavljeno:                                                                                                                                                   Predsjednik

  • svim vijećnicima                                                                                                                           Nikola Ivančević v.r.
  • Općinski načelnik
  • Zamjenik Općinskog načelnika
  • Vijeće Srpske nacionalne manjine
  • Oglasna tabla
  • Pismohrana
 
Stranica 4 od 10

Transparentna javna nabava


Vremenska prognoza