May 30, 2019

PAMETNO GOSPODARENJE OTPADOM – Plastično NIJE fantastično

Svakodnevno čitamo, slušamo kako je plastika preplavila okoliš. Kao veoma pogodna i višenamjenska zbog svojih svojstava savitljivosti, trajnosti, lakoće kao i niske cijene proizvodnje, u samo nekoliko desetljeća zauzela je primat u korištenju u gotovo svim oblicima predmeta i materijala. Jednokratna uporaba plastike u svim svojim oblicima, postaje predmet nepromišljenog korištenja i bacanja. Posljedica nesavjesnog korištenja plastike te neadekvatnog znanja o odvajanju i zbrinjavanju iskorištene plastike, često je nepropisno odbacivanje u neodgovarajuće spremnike ili prirodu. Iz tog razloga velike količine završe često u rijekama, jezerima, morima i oceanima. Razlog navedenog je i u nezaustavljivom rastu proizvodnje plastike, što dovodi do sve većih problema u životinjskom svijetu. U posljednjih 50 godina, proizvodnja plastike u svijetu zabrinjavajuće je porasla. Iznenađujući je podatak da je proizvodnja od 2002. do 2013. skočila za gotovo 50%, odnosno s 204 na 299 milijuna tona. Procjenjuje se i da bi do 2020. ova brojka mogla dosegnuti 500 milijuna tona na godinu, što odgovara deveterostrukom povećanju u odnosu na razine iz 1980. Uočenim problemom gomilanja plastike i nedovoljnog odvajanja te recikliranja plastike, Grad Otočac u suradnji s Općinama Brinje i Vrhovine, provodi projekt „Naučimo pametno gospodariti otpadom, s ciljem razvijanja svijesti građana o važnosti pravilnog odlaganja otpada. Projekt je sufinanciran iz Kohezijskog fonda u financijskom razdoblju 2014.-2020. Ukupna vrijednost Projekta je 519.785,00 kuna dok dodijeljena bespovratna sredstva iznose 437.569,23 kune, odnosno 84,99% od ukupno prihvatljivih troškova. Grad Otočac kao nositelj Projekta potpisao je Sporazum o udruživanju u provedbi projekta s Općinom Brinje i Općinom Vrhovine te svaka JLS financijski sudjeluje u realizaciji Projekta prema sljedećim postocima:

– Grad Otočac – 67,83%
– Općina Brinje – 22,59%
– Općina Vrhovine – 9,59%

Izobrazno-informativne aktivnosti o održivom gospodarenju otpadom provode tvrtke Alfa Atest d.o.o. iz Splita te Hrvatski radio Otočac d.o.o. i Gacka d.o.o. iz Otočca.

Image result for plastične boce

Možda niste pročitali …

Ličko-senjska županija za narod Ukrajine

Ličko-senjska županija za narod Ukrajine

Obavještavamo sve stanovnike općine Vrhovine da je u tijeku humanitarna akcija prikupljanja pomoći u sklopu projekta ”Ličko-senjska županija za narod Ukrajine“ u razdoblju od 9. do 16. svibnja u prostoru općine Vrhovine, Senjska 48, od 8 do 15 sati. Sve zainteresirane...

read more
Bronca za Općinu Vrhovine u turizmu

Bronca za Općinu Vrhovine u turizmu

Nakon višemjesečnog obilaska terena i rada, Ocjenjivački sud (HRVATSKA UDRUGA ZA TURIZAM I RURALNI RAZVOJ „KLUB ČLANOVA SELO“) donio je odluku o dodjeli nagrada „Suncokret ruralnog turizma Hrvatske – Sunflower Award“ za 2021. godinu. Općina Vrhovine osvojila je...

read more
VASKRŠNJA ČESTITKA OPĆINE VRHOVINE

VASKRŠNJA ČESTITKA OPĆINE VRHOVINE

Svim građanima općine Vrhovine koji vaskrsenje Hristovo slave po Julijanskom kalendaru, općinska uprava sa načelnikom Miloradom Delićem želi srećan Vaskrs i Vaskršnje praznike! HRISTOS VOSKRESE - VOISTINU VOSKRESE!!!

read more
 • Centar za pomoć u kući
 • Škola
 • Dječji vrtić
 • Ambulanta
 • Narodna knjižnica
 • DVD Vrhovine
 • Turistička zajednica

  Podaci o općini

  Adresa: Senjska ulica broj 48
  Tel: 053 775 010
  Fax: 053 775 601
  E-mail: [email protected]

  GPS koordinate:
  45°51'06" N
  15°25'17" E