Jun 12, 2019

PAMETNO GOSPODARENJE OTPADOM – Papir odvoji da stablo postoji

Naučimo pametno gospodariti otpadom *Papir odvoji da stablo postoji*

U sustavu modernog gospodarenja sirovinama i energijom papir se može reciklirati i do sedam puta jer se svakim procesom recikliranja smanjuje i veličina vlakana. Odvajanjem papira i kartona, na mjestu nastanka osigurava se visoka čistoća korisnog otpada i stvara preduvjet za recikliranje. Zbog čega je važno odvajati papir i karton od ostale ambalaže? Zbog toga što se za proizvodnju jedne tone papira moraju posjeći dva stabla i potrošiti 240.000 l vode i 4.700 kWh električne energije. Recikliranjem papira, odnosno proizvodnjom jedne tone papira iz starog papira, nije potrebno niti jedno stablo te se štedi šumsko bogatstvo, količina potrošene vode smanjuje se za preko 99% na samo 180 l, dok se potrošnja električne energije smanjuje za 40 % na samo 2.750 kWh. Papir i karton čine četvrtinu komunalnog otpada, što znači da svaki građanin u prosjeku proizvede oko 90 kg godišnje. Najveću ulogu u efikasnosti sustava gospodarenja komunalnim otpadom imaju građani jer svi mi odlučujemo hoće li otpad postati vrijedna sirovina ili samo smeće.
Osim što papir možemo izdvajati iz ostalog otpada, imamo mogućnost izbjeći ili barem smanjiti njegov nastanak. Iskoristite tu mogućnost na način da:

∞ prilikom kupovine birajte proizvode bez suvišne ambalaže,
∞ koristite platnene maramice i ubruse,
∞ pisaći papir prije odlaganja iskoristite s obje strane.

I zapamtite, svaki pa i najmanji korak bitan je u očuvanju prirode i okoliša, a time i zdravlja ljudi.

Vrste otpadnog papira koje se NE mogu reciklirati te ih NE treba posebno odvajati, već spadaju u miješani komunalni otpad:

o zauljen i prljav papir,
o gumirane etikete,
o indigo – papir,
o papirnate vrećice iz usisivača,
o ugljeni papir,
o tapete,
o fotografije i fotopapir,
o termo (faks) papir,
o pelene,
o papirnate maramice.

Image result for Å¡uma

Projekt je sufinanciran iz Kohezijskog fonda ukupne vrijednosti 519.785,00 kuna dok dodijeljena bespovratna sredstva iznose 437.569,23 kune, odnosno 84,99% od ukupno prihvatljivih troškova. Grad Otočac je nositelj, a Općine Brinje i Vrhovine su partneri Projekta. Izobrazno-informativne aktivnosti o održivom gospodarenju otpadom provode tvrtke Alfa Atest d.o.o. iz Splita te Hrvatski radio Otočac d.o.o. i Gacka d.o.o. iz Otočca.

Možda niste pročitali …

Ličko-senjska županija za narod Ukrajine

Ličko-senjska županija za narod Ukrajine

Obavještavamo sve stanovnike općine Vrhovine da je u tijeku humanitarna akcija prikupljanja pomoći u sklopu projekta ”Ličko-senjska županija za narod Ukrajine“ u razdoblju od 9. do 16. svibnja u prostoru općine Vrhovine, Senjska 48, od 8 do 15 sati. Sve zainteresirane...

read more
Bronca za Općinu Vrhovine u turizmu

Bronca za Općinu Vrhovine u turizmu

Nakon višemjesečnog obilaska terena i rada, Ocjenjivački sud (HRVATSKA UDRUGA ZA TURIZAM I RURALNI RAZVOJ „KLUB ČLANOVA SELO“) donio je odluku o dodjeli nagrada „Suncokret ruralnog turizma Hrvatske – Sunflower Award“ za 2021. godinu. Općina Vrhovine osvojila je...

read more
VASKRŠNJA ČESTITKA OPĆINE VRHOVINE

VASKRŠNJA ČESTITKA OPĆINE VRHOVINE

Svim građanima općine Vrhovine koji vaskrsenje Hristovo slave po Julijanskom kalendaru, općinska uprava sa načelnikom Miloradom Delićem želi srećan Vaskrs i Vaskršnje praznike! HRISTOS VOSKRESE - VOISTINU VOSKRESE!!!

read more
 • Centar za pomoć u kući
 • Škola
 • Dječji vrtić
 • Ambulanta
 • Narodna knjižnica
 • DVD Vrhovine
 • Turistička zajednica

  Podaci o općini

  Adresa: Senjska ulica broj 48
  Tel: 053 775 010
  Fax: 053 775 601
  E-mail: [email protected]

  GPS koordinate:
  45°51'06" N
  15°25'17" E