Jul 3, 2019

PAMETNO GOSPODARENJE OTPADOM – Vuna, OTPAD ILI SIROVINA?

Vuna je već dugi niz godina u Hrvatskoj percipirana kao nusproizvod ovčarstva, tretiran kao otpad. S obzirom da zbrinjavanje vune kao otpada ili daljnji plasman kao sirovine nije sustavno organiziran, čest je slučaj neodgovornog odlaganja vune na divljim odlagalištima, uz prometnice i staze, na dnu rijeka, jezera i mora. Osim ružne slike u prirodi, nepropisno odbačena vuna na turistički atraktivnim mjestima je veoma nepoželjna, ne samo zbog estetike već i zbog očuvanja okoliša. Osim što se sporo razgrađuje, a na mjestu gdje je ostavljena guši rast bilja, opasna je i zbog razvoja bakterija te pogoduje množenju glodavaca. Na mjestima ispod vune ništa ne raste, a spaljivanje nije poželjno jer vuna ne gori, već tinja. Iz navedenih razloga vuna se ne smije odlagati u prirodi kao niti na odlagalištima otpada.
Kamo s toliko odbačene ovčje vune u prirodi? Kako riješiti krajobrazni ekološki problem? Moderni načini iskorištavanja vune u Hrvatskoj još nisu dovoljno prepoznati i popularizirani. No, pojedinci dovoljno ambiciozni u rješavanju problema iskorištavanja vune pronašli su neke načine kako ipak iskoristiti vunu na ekološki prihvatljiv način.
Jedan od pozitivnih primjera dolazi s Cresa. Vesna Jakić, dizajnerica tekstila i odjeće te predsjednica Udruge Ruta Cres, uspješno se bavi očuvanjem i obradom (filcanjem) odbačene ovčje vune. Sirovinu najprije sortira, pere zatim suši. U udruzi od vune izrađuju gotovo svaki odjevni predmet, dok se vuna boja isključivo prirodnim bojama (travama, korijenjima, cvijećem, izmrvljenim korama bora i sl.).
Drugi primjer je poduzeće u našoj blizini, s područja Udbine, Bioplod Lika d.d. zbrinjava i otkupljuje ovčju vunu ukoliko je pravilno tretirana tijekom šišanja i propisno uskladištena. Mokru vunu ne otkupljuju, a u slučaju značajnijeg onečišćenja (ovčji izmet, slama i sijeno) moguće je zbrinjavanje bez naknade.
Tvrtka Monole d.o.o. sa sjedištem u Zagrebu te sabiralištem u Končanici u blizini Daruvara, također se bavi otkupom, zbrinjavanjem i skladištenjem neprerađene ovčje vune.
Stoga, ne činite vunu otpadom, već se informirajte o mogućnostima otkupa vune i učinite je sirovinom za daljnju preradu i proizvodnju.

Image result for ovčarska vuna

Ovaj edukativni članak pisan je u okviru projekta „Naučimo pametno gospodariti otpadom“ sufinanciranog iz Kohezijskog fonda.

Možda niste pročitali …

Ličko-senjska županija za narod Ukrajine

Ličko-senjska županija za narod Ukrajine

Obavještavamo sve stanovnike općine Vrhovine da je u tijeku humanitarna akcija prikupljanja pomoći u sklopu projekta ”Ličko-senjska županija za narod Ukrajine“ u razdoblju od 9. do 16. svibnja u prostoru općine Vrhovine, Senjska 48, od 8 do 15 sati. Sve zainteresirane...

read more
Bronca za Općinu Vrhovine u turizmu

Bronca za Općinu Vrhovine u turizmu

Nakon višemjesečnog obilaska terena i rada, Ocjenjivački sud (HRVATSKA UDRUGA ZA TURIZAM I RURALNI RAZVOJ „KLUB ČLANOVA SELO“) donio je odluku o dodjeli nagrada „Suncokret ruralnog turizma Hrvatske – Sunflower Award“ za 2021. godinu. Općina Vrhovine osvojila je...

read more
VASKRŠNJA ČESTITKA OPĆINE VRHOVINE

VASKRŠNJA ČESTITKA OPĆINE VRHOVINE

Svim građanima općine Vrhovine koji vaskrsenje Hristovo slave po Julijanskom kalendaru, općinska uprava sa načelnikom Miloradom Delićem želi srećan Vaskrs i Vaskršnje praznike! HRISTOS VOSKRESE - VOISTINU VOSKRESE!!!

read more
 • Centar za pomoć u kući
 • Škola
 • Dječji vrtić
 • Ambulanta
 • Narodna knjižnica
 • DVD Vrhovine
 • Turistička zajednica

  Podaci o općini

  Adresa: Senjska ulica broj 48
  Tel: 053 775 010
  Fax: 053 775 601
  E-mail: [email protected]

  GPS koordinate:
  45°51'06" N
  15°25'17" E